בכנס האחרון של Transcatheter Cardiovascular Therapeutics 2021 הוצגה מטה-אנליזה שבה היתה המטרה לבדוק את השפעת הדנרבציה הכלייתית לטיפול ביל"ד עמיד לטיפול בחולי יל"ד עם וללא טיפול בתרופות נגד יל"ד. תוצא היעילות הראשונית הוגדר כשינוי בלחץ הסיסטולי שנמדד ב – ABPM לאחר הדנרבציה בהשוואה לפלצבו. נמצאו 7 מחקרים מתאימים שכללו 1,368 חולי יל"ד. הדנרבציה הכלייתית הורידה באופן מובהק את הלחץ הסיסטולי האמבולטורי ב – 3.61 ממ"כ, את הדיאסטולי האמבולטורי באופן מובהק ב – 1.85 ממ"כ, את הלחץ הסיסטולי במרפאה באופן מובהק ב – 5.85 ממ"כ והדיאסטולי במרפאה באופן מובהק ב – 3.63 ממ"כ. לא נמצאה כל ראייה ששימוש נלווה בתרופות נגד יל"ד השפיע באופן מובהק על תוצאת הדנרבציה באחת מנקודות הסיום.
Ahmad Y, Francis DP, Bhatt DL, Howard JP. Renal Denervation for Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Blinded, Placebo-Controlled Trials. JACC Cardiovasc Interv. 2021 Oct 26:. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
ממצאי מטה אנליזה זאת מראים שלדנרבציה כלייתית יש השפעה מתונה על הורדת לחץ הדם האמבולטורי (סביב 4/2 ממ"כ) ובמרפאה (סביב 6/4 ממ"כ) ושהתועלת של איזון לחץ הדם ע"י פעולה זאת היתה דומה בחולים עם וללא טיפול תרופתי בבסיס. החוקרים הצביעו על כך שאין לדעת כמה זמן תחזיק פרוצדורה זאת מעמד היות ומחקרים אלו דורשים פרוטוקול קפדן של התרופות ושינויים במינונם עם חופש קליני מוגבל לשינויים. רק במחקרים כפולי-סמיות, מבוקרי- פלצבו והרצון להישאר סמוי לאורך זמן ניתן יהיה להעריך בצורה נכונה את ההשפעות ארוכות הטווח של הדנרבציה על לחץ הדם. גישות שלא נראות ברי ביצוע מבחינה מעשית. הערכת התועלת של המחקר תלוייה במספר גורמים כמו חומרת לחץ הדם, גורמי סיכון ומחלות נלוות והזמן בטווח הטיפול. בנוסף, יש צורך לזהות תגובות חזויות. כל אלו חשובים היות וקיים צורך להגיע למסקנה ברורה לפני שפרוצדורה זאת תוצע לחולי יל"ד כדי להשתמש בה באופן קבוע בעיקר, אולי כדי למנוע טיפול כרוני בתרופות לכל החיים. אין עדיין נתונים מספיקים היות ותוצאות המחקרים שבוצעו עד עתה מראות השפעה מצומצמת של הדנרבציה עם טיפול תרופתי או בלעדיו. בנוסף ליידע שייאסף ממחקרים נוספים יש להתייחס גם להטרוגניות של השפעת הטיפול, לגיל, ללחץ הדם הבסיסי, לרמת הרנין ועוד.