במאמר מערכת ב – Hypertension דנים Mancia וחב' בנושא ההנחיות האחרונות של החברות המדעיות לטיפול ביל"ד שהוציאו את חסמי ביטא מרשימת התרופות הראשונות לטיפול ביל"ד למרות יעילות דומה בהורדת לחץ הדם ומניעת סיבוכים CV כמו התרופות האחרות. הם מניחים שפעולה זאת נעשתה בגלל העלייה בסיכון לדיכאון או בהפרעה לתיפקוד המיני של הגברים בעוד שמחלות כמו COPD או מחלה וסקולרית היקפית היו אסורות בעבר אבל כיום נמצא שהן יעילות גם במחלות אלו. יש לזכור שיל"ד מלווה בהפעלת מערכת העצבים הסימפתטית שחסמי ביטא מתאימים מבחינה פתו-פיזיולוגית לטיפול ביל"ד. לחסמי ביטא יש השפעות טובות על מצבים קליניים שונים שיכולים לסבול גם מיל"ד. ההנחיות מגבילות בצורה אופיינית המלצות לשימוש בחסמי ביטא ספציפיים כמו תעוקת חזה, לאחר אוטם שריר הלב או אי ספיקת לב מבלי להזכיר מצבים CV או שאינם CV בהם תרופות אלו נצרכות ומועדפות. בדיון הם התמקדו במחלות רבות נוספות ומצבים שיכולים להשפיע על אנשים עם יל"ד שבהם יש עדיפות לחסמי ביטא.
Mancia G, Kjeldsen SE, Kreutz R, et al. Individualized Beta-Blocker Treatment for High Blood Pressure Dictated by Medical Comorbidities: Indications Beyond the 2018 European Society of Cardiology/European Society of Hypertension Guidelines. Hypertension. 2022 Apr 5. Epub ahead of print.
הערה
חסמי ביטא מעכבים את פעילות האדרנלין והנוראדרנלין באברים שונים ובמערכות בהתאם לפיזיולוגיה הקלאסית בתגובת פחד, הילחם או ברח לכל המחלות הכרוניות בהם חסמי ביטא מחמירים את המחלה. הטיפול בחסמי ביטא נבדק במחקרים אקראיים ומבוקרים ביל"ד ומחלות לב ביחד עם תרופות CV אחרות שמורידות את לחץ הדם. חסמי ביטא מונעים אירועים CV ביחד עם דיורטיקת תיאזידים/ דמויי תיאזידים. טפול בחסמי ביטא עם תרופות אחרות כמו חסמי תעלות הסידן הדיהידרופירידינים מיועד להפחתת טכיקרדיה רפלקסית. לרוב קיים שילוב של חסמי ביטא עם תרופות שפועלות באי ספיקת לב ביחד עם תרופות נגד יל"ד למניעה, אם כי, עדיין לא נבדקה במידה מספקת השפעת הטיפול בנפריליזין, באנטגוניסט לקולטן המינרלקורטיקואיד וב – SGLT2 באי ספיקת לב אם כי כולן מורידות את לחץ הדם במידה ניכרת ולהן השפעות מגינות חזקות באי ספיקת לב בעיקר באלו עם אטיולוגיה של יל"ד. לאחרונה אישר ה – FDA שימוש בתרופות אלו בטיפול באי ספיקת הלב ללא קשר עם מקטע הפליטה של החדר השמאלי. מעט מחקרים בוצעו על מקומם של חסמי ביטא באי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור שניתנים לטיפול על פי ההתוויה הקלינית.
אני מביא 5 טבלאות – הראשונה, מונה את כל המחלות או ההפרעות בהן קיימת התוויה לטיפול בחסמי ביטא על פי הנחיות האירופיות משנת 2018. השנייה, מוסיפה התוויות נוספות לטיפול במחלות נלוות בחסמי ביטא. השלישית, התוויות לטיפול בחסמי ביטא במצבים שקשורים במחזור ההיקפי. הרביעית, התוויות לטפול בחסמי ביטא בהפרעות שאינן קשורות בלב או במחזור ההיקפי. החמישית עוסקת בבעיות בשימוש בחסמי ביטא לטיפול במחלות נלוות והפרעות בטיפול ביל"ד: