מטרת תת- המחקר הסיני של המחקר Impairment of CognitiON and Sleep after acute ischemic stroke or transient ischemic attack in Chinese patients היתה לבדוק מהו הלחץ הסיסטולי האופטימלי לאחר אירוע מוחי איסכמי או אירוע מוחי חולף למניעת ירידה קוגניטיבית. הערכת הקוגניציה נבדקה, שבועיים, 3 ו 12 חודשים ע"י Montreal Cognitive Assessment ((MoCA בקרב 682 משתתפים (גיל ממוצע 59.35, 72.29% גברים). התוצא הראשוני היה שינוי קוגניטיבי לאחר האירוע המוחי אחרי 3 ו – 12 חודשים. חולים 3 חודשים לאחר האירוע המוחי עם לחץ סיסטולי שווה או מעל 140 ממ"כ סבלו לא רק מהחמרת הקוגניציה אלא גם חזו מדד קוגניטיבי גרוע יותר לאחר 12 חודשים. ריבוד המשתתפים לקוגניציה יציבה/משופרת/מופרעת הראה שאלו עם לחץ סיסטולי גבוה נטו יותר להיות עם הפרעה קוגניטיבית ופחות ליציבה/משופרת.
Wang Y, Li S, Pan Y, et al. The effects of blood pressure on post stroke cognitive impairment BP and PSCI. J Clin Hypertens (Greenwich). 2021 Nov 20. Epub ahead of print.
הערת פרופ' יודפת
במחקר הנוכחי נמצאה השפעה לטובה של איזון לחץ הדם על הביצוע הקוגניטיבי 3 ו – 12 חודשים לאחר אירוע מוחי לאחר תיקנון לכל הפרמטרים האחרים. ממצא זה מובהק במיוחד לאור הורדת לחץ הדם לפחות מ – 140 ממ"כ. נראה שההשפעה לטובה שנמצאה לאחר 3 חודשים נמשכה לפחות במשך שנה כנראה בגלל איזון לחץ הדם מיד לאחר האירוע. ליל"ד יש תפקיד קריטי על הסרה או הרחבת הנזק באיזור ההפיך במוח באירוע המוחי. השפעה זאת תלוייה בזמן האירוע ובשמירה או פגיעה של הרגולציה העצמית תוך התייחסות לחלון הזמן לטיפול. אחת הבעיות היא שהורדת לחץ הדם תוך האירוע המוחי החד ולאחר תרומבוקטומיה יכולה להרחיב האיזור ההפיך ולהרחיב את מידת השבץ המוחי. קיימת עדיין מחלוקת רצינית לגבי לחץ הדם האידיאלי בעיקר בחולים פגיעים עם חסרים קוגניטיביים לאחר האירוע. ניקוד חומרת פגיעת השבץ המוחי מיועד לאתר במהירות את הפגיעה או את הסיכון של השבץ המוחי באיזורי כלי הדם הגדולים והקטנים. מבחני הקוגניציה מיועדים למדוד את התיפקוד באיזורים ייעודיים במוח. מדדי קוגניציה כמו אלו במחקר הנוכחי מיועדים לאתר טוב יותר פגיעות מזעריות בתיפקוד מאשר ניקוד חומרת השבץ המוחי ומיועדים למצוא שינויי ביצוע מתקדמים יותר מאשר סיכון חד. מחקרי שבץ מוחי התמקדו בעיקר בקיום של שבץ חוזר ובמחקר שפורסם לאחרונה נמצא שמדדי קוגניציה נמצאים בקורלציה טובה יותר עם לחץ הדם ופרמטרים לבביים מאשר אירועי TIA או שבץ מוחי. יל"ד לאחר שלושה חודשים קשור בשיעור גדול יותר של שבץ מוחי חוזר ובניקוד גרוע יותר של modified Ranking Scales לאחר 12 חודשים. לשבץ מוחי חוזר יכולה להיות השפעה שלילית על הקוגניציה. עם כל זאת, ללחץ הסיסטולי יש עדיין השפעה מובהקת על הביצוע הקוגניטיבי גם לאחר אי התייחסות להשפעת האירוע המוחי החד. מגבלות המחקר הן היותו תצפיתי פרוספקטיבי, שלא נערך כל תיקנון לגיל, מגדר והשכלה ושיש להתייחס להשפעת השונות בלחץ הדם על הירידה בקוגניציה.