מטרת המטה-אנליזה והסקירה שבוצעה ע"י חוקרים איטלקים היתה לסכם את כל המחקרים הפרוספקטיביים (1966 עד אוגוסט 2017) שעסקו בקשר בין צריכת קפה ויל"ד. אותרו 4 מחקרים (196,256 משתתפים, 41,184 אבחנה של יל"ד) שכולם התבססו על שאלונים על תזונה. מטה-אנליזה של תגובת מינון הראתה יחס בלתי קווי בין צריכת קפה והסיכון ליל"ד בעוד שצריכה הרגלית של קפה לא היתה קשורה בסיכון ליל"ד. השפעה מגנה מובהקת של צריכת קפה נמצאה החל מ – 3 כוסות ליום של קפה ואושרה ע"י צריכה גדולה יותר.
D'Elia L, La Fata E, Galletti F, et al. Coffee consumption and risk of hypertension: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2017 Dec 8. [Epub ahead of print]
הערת פרופ' יודפת
ממצאי העיבוד הנוכחי מראים שצריכה הרגלית של קפה אינה קשורה בעלייה בסיכון ליל"ד וצריכה סדירה של קפה קשורה בהגנה להתפתחות של יל"ד בקשר שאינו קווי. תוצאות אלו אינן מאפשרות להגיע למסקנה לגבי סיבתיות וההנחות למנגנון ההגנה של הקפה על התפתחות של יל"ד הן רבות. קפה מכיל מלבד קפאין גם אלפי אלמנטים ביו-אקטיביים. נמצא שוויסות הורמונלי נגדי על צריכה הרגלית של קפה גורמת להתפתחות של סבילות לעליית לחץ הדם ע"י קפאין. בנוסף, לקפאין יש פעילות דיורטית ונתריורטית מתווכת ע"י חסימת הקולטן אדנוזין A1. מרכיבים אחרים בקפה כמו אשלגן ומגנזיום ותרכובות נוגדות חמצן יכולים לתרום להשפעה הטובה על לחץ הדם. השפעה טובה במיוחד מיוחסת לחומצה כלורוגנית (הפוליפנול העיקרי בקפה) עם פעילות נוגדת דלקת ע"י עיכוב של יצירת מתווכים כמו TNF-à או IL-6. החומצה הכלורוגנית מעכבת יצירת אניון סופראוקסיד תוך תאי ואת הפעילות של ACE ע"י ירידה ביצירת סופראוקסיד תלוי- NAD(P)H. אחד המטבוליטים של חומצה זאת – חומצה פרולית משפיעה כנראה לטובה על לחץ הדם ע"י עלייה בזמינות הביולוגית של ניטריק-אוקסיד ומגבירה את הואזודילציה תלויית –אנדותל מאצטילכולין. אלו רק חלק מהתיאוריות המוצעות להשפעה הטובה של הקפה על לחץ הדם. נצטרך למחקרים כדי לבדוק האם קיימת סיבתיות בין צריכת הקפה, מרכיביו וסוגיו הרבים וההגנה על התפתחות של יל"ד. מחקרי התערבות בהם תערך הערכה מדוייקת על צריכת הקפה יוכלו אולי לתת הסבר על מנגנון פעולתו של הקפה כלומר, אינטראקציה בטיפול בנתרן הכליות ותיפקוד האנדותל תוך התייחסות לגורמי סגנון החיים (תזונה, פעילות גופנית, עישון וכו'), גורמי סיכון CV ופולימורפיזם של גנים שמעורבים במטבוליזם של הקפה.