מטרת המחקר האקראי, כפול הסמיות והמבוקר במקביל עם פלצבו שנערך בכמה מדינות היתה לבדוק את הבטיחות והיעילות של 3 תרופות ליל"ד – טלמיסרטן במינון 10 מ"ג, אמלודיפין 1.5 מ"ג ואינדפאמיד 1.25 מ"ג בשלב ראשון ומינון כפול בשלב שני – שניהם לעומת פלצבו. תוצא היעילות הראשון היה הבדל בשינוי בלחץ הסיסטולי שנמדד בבית באקראי לאחר 4 שבועות והבטיחות ע"י הפסקת הטיפול התרופתי בגלל תופעות לוואי. במחקר שנערך בין 14 ליוני 2021 ל – 18 באוקטובר 2023 נכללו 295 משתתפים (גיל ממוצע 51, 56% נשים) המבוקר ו – 96% סיימו אותו. ממוצע לחץ הדם הסיסטולי בבית בבסיס היה 139/86 ממ"כ לאחר סיום שטיפת הפלצבו. לאחר 4 שבועות ירד הלחץ הסיסטולי באופן מובהק ב – 7.3 ממ"כ ע"י הטיפול במינון נמוך ובאופן מובהק ב-8.2 ממ"כ בטיפול הכפול. הירידה הממוצעת בלחץ הדם במרפאה היתה מובהקת – 8.0/4.0 ו – 9.5/4.9 ממ"כ לאחר 4 שבועות. מינון נמוך של התרופות איזן את לחץ הדם ( נמוך – 140/90 ממ"כ) ב- 37%, 65% ו – 70% במינון רבע, חצי, וכפול בהתאמה וכולם היו מובהקים. הפסקת הטיפול התרופתי בגלל תופעות לוואי היתה 1.6%, 0 ו – 5.1% בהתאמה. ב – 4 משתתפים, 12 ו – 12 בהתאמה נמצאה רמת נתרן או אשלגן מחוץ לערכים התקינים אבל באף משתתף לא היתה רמת אשלגן נמוכה מ – 130 או גבוהה מ – 150 מ"ג ואשלגן נמוכה מ – 3 או גבוהה מ- 6 מ"ג. תופעות לוואי חמורות נמצאו ב – 2 משתתפים בפלצבו ובמינון הכפול ובאף אחד בטיפול ברבע מהמינון.
Rodgers A, Salam A, Schutte AE, et al. Efficacy and Safety of a Novel Low-Dose Triple Single-Pill Combination Compared With Placebo for Initial Treatment of Hypertension. J Am Coll Cardiol. 2024 Dec 10;84(24):2393-2403.
הערה:
זהו המחקר הראשון שבדק את היעילות של 3 תרופות בגלולה אחת במינוני חצי ורבע של טלמיסרטן, אמלודיפין ואינדפאמיד בהשוואה לפלצבו לטיפול ביל"ד. המחקר בדק טיפול בהתחלה ברמות נמוכות של לחץ הדם מאשר במחקרים קודמים והראה ששני המינונים הנמוכים שיפרו באופן מובהק את לחץ הדם בבית ובמרפאה ואת שיעור האיזון. הסבילות היתה טובה ללא עלייה בהפסקת הטיפול או בגלל תופעות לוואי. השוואה עם מעט המחקרים הקודמים של שילוב מינונים נמוכים היא מאתגרת כאשר שיעור רמת לחץ הדם באוכלוסייה זאת היה יחסית נמוך ותלוי במידת העלייה בלחץ הדם עם מידת הורדתו. יתרה מכך, הירידה בלחץ הדם בבית נטתה להיות קטנה מעט מאשר הירידה במרפאה. בהשוואה למחקרים קודמים השילוב של מינונים נמוכים גרם לירידה בלחץ הדם נמוכה מהצפוי כמו ההבדל ביעילות של רבע וחצי מינון ואין לדעת האם זה נגרם בגלל המעטה בטיפול התרופתי או גורם אחר. הקשר של ממצאי תתי הקבוצות אינו ברור בגלל עיבודים רבים שבוצעו והיעדר עקביות עם תוצאות תתי הקבוצות להורדת לחץ הדם בבית ובמרפאה. ניצפו אמנם מספר מוגבר של תופעות לוואי אבל בסה"כ הנתונים על הסבילות היו עקביים עם ממצאים קודמים ללא עלייה מובהקת בתופעות הלוואי שלא הצריכו את הפסקת הטיפול. מצד שני, נמצאה מגמה של תסמיני היפוטנסיה והפרעות מינוריות באלקטרוליטים ולכן יש צורך בבדיקות מעבדה. הנטייה לסבול מכאבי ראש היא עקבית עם סקירות קודמות.