מטרת מחקר ה"חתך" שבוצע ע"י מספר מרכזים אוניברסיטאיים בארה"ב היתה להעריך את מספר תושבי ארה"ב עם הצורך לשינויים בקטגוריות הסיכונים, הטיפול אפשרי או תוצאים קליניים תוך שימוש במשוואת מחקר PREVENT לפי ההנחיות הקיימות של ACC/AHA. נכללו במחקר נציגים לאומיים שכללו 7,765 מבוגרים (גיל ממוצע 53, 51.3 נשים) בגיל 30 עד 79 שמשתתפים ב – National Health and Nutrition Examination Surveys מ – 2011 ועד מרץ 2020 עם שיעור תגובה בטווח בין 47% ל -70%. התוצא העיקרי היה הבדלים בסיכון החזוי ל-ASCVD ל-10 שנים, קטגוריות הסיכון של ACC ו- AHA שמאפשרות טיפול בסטטינים וביל"ד מתוכנן להיארעות של אוטם שריר הלב ושבץ מוחי. ההערכה היתה ששימוש במשוואת PREVENT תסווג מחדש כמחצית מתושבי ארה"ב לקטיגוריות נמוכות יותר של הסיכון ה – CV כ – 14 מיליון לטיפול בסטטינים ו -2,6 מיליון לטיפול תרופתי ליל"ד. ההערכה היא ששינויים מתאימים למטרה למשך יותר מ – 10 שנים בהורדת הטיפול התרופתי יכולה למנוע 107,000 היארעות של אוטם שריר הלב ושבץ מוחי. שינויים אלו אמורים להשפיע כמעט פי שניים על גברים כמו בנשים ושיעור גדול יותר של אזרחים שחורים מאשר לבנים.
Diao JA, Shi I, Murthy VL, et al. Projected Changes in Statin and Antihypertensive Therapy Eligibility With the AHA PREVENT Cardiovascular Risk Equations. JAMA. 2024 Sep 24;332(12):989-1000.
הערה
מאז 2013 הנחיות ה – ACC ו- AHA המליצו על המשוואות המאוחדות לחישוב סיכון להערכת הסיכון ל – 10 שנים לטרשת עורקים ומחלה CV. לאחרונה פותח ע"י קבוצה מייעצת של AHA משוואות לחיזוי סיכון לאירועי מחלות לב וכלי דם EVENT (PREVENT), שהכלילו מדדים הקשורים לכליות, הסירו את הגזע כגורם קלט ושיפרו את ההתאמה לאוכלוסיות עכשוויות. הערכת הסיכון הקרדיווסקולרי והמסקנה מהמחקר אינה אמורה לכלול חלק ניכר מהמבוגרים בארה"ב שמקבלים מניעה ראשונית שאינם מתאימים לטיפולים מניעתיים באמצעות PREVENT-ASCVD. המסר המרכזי הוא שקביעת ספי סיכון אופטימליים של PREVENT- ASCVD להנחיית טיפול היא קריטית לפיתוח ההנחיות העתידיות. PREVENT-ASCVD מציע דרך לחיזוי סיכונים מדויק ומכיל יותר, וניתן להשתמש בו לבצע שינויים באורח החיים ולהתמקד בטיפול בסטטינים ובטיפול ביל"ד באנשים שסביר שיפיקו ממנו תועלת רבה ביותר. בינתיים, כקהילה רפואית, נוכל להכפיל את מאמצינו ליישם את ההנחיות הקיימות למניעת מחלות קרדיווסקולריות וכך לטפל בגורם המוביל לתחלואה CV ולמוות. האם מי מהאפידמיולוגיים בארץ ייקח על עצמו לבצע את משוואת PREVENT-ASCVD בישראל?