מטרת המחקר מוונצואלה בשיתוף מרכזי אוניברסיטה בארה"ב היה לבדוק האם שינויים ארוכי-טווח בלחץ הדם האמבולטורי קשורים בירידה קוגניטיבית. נכללו 437 משתתפים ללא דמנציה ממחקר Maracaibo Aging Study עם נתונים פרוספקטיביים של ניטור אמבולטורי במשך 24 שעות ותיפקוד קוגניטיבי שנבדק ע"י מבחן זיכרון מעוקב סלקטיבי ומבחן Mini-Mental State Examination. בעיבוד נבדק הקשר בין שינויים ארוכי-טווח ברמות לחץ הדם במשך היום על השונות עם ירידה קוגניטיבית. במעקב חציוני של 4 שנים לא נמצא כל קשר בין שינויים ברמות לחץ הדם במשך 24 שעות. שינויים ארוכי-טווח בשונות לחץ הדם במשך 24 שעות ובלחץ הדם במשך היום היו קשורים באופן מובהק בירידה במבחן זיכרון מעוקב סלקטיבי. נמצא גם שתוך מעקב היתה השונות בלחץ הדם הלילי קשורה בירידה במבחן Mini-Mental State Examination.
Melgarejo JD, Vatcheva KP, Mejia-Arango S, et al. Association of longitudinal changes in 24-h blood pressure level and variability with cognitive decline. J Hypertens. 2024 Nov 1;42(11):1985-1993.
הערה
ממצאי מחקר זה מראים שירידה בתחומי הזיכרון היו קשורים יותר למדדי שונות כללית וערכים קיצוניים בעוד שרק במדידות של שונות בלחץ דם רציף נמצא קשר לתיפקוד הקוגניטיבי הכוללני. ממצאים אלו שהראו שעלייה ברמות לחץ הדם האמבולטורי בבסיס או תוך מעקב אינה קשורה בירידה קוגניטיבית נמצאים בוויכוח היות ובמספר מחקרים דווח שאיזון ברמות לחץ הדם יכול למנוע ירידה קוגניטיבית ודמנציה. במחקרים אחרים כמו SPRINT MIND דווח ששונות בלחץ הדם קשורה בהתפתחות של הפרעה קוגניטיבית קלה ואפשרות לדמנציה למרות רמות מאוזנות של לחץ הדם וירידה בזילוף המוחי. נראה שהפתופיזיולוגיה של שונות בלחץ הדם בקשר עם ירידה קוגניטיבית או בדמנציה קשורה בנזק מיקרו-וסקולרי במוח ובלחץ מופרע של הזילוף המוחי. אפשרות אחת היא, שהקשר בין שונות גדולה בלחץ הדם הגבוה היא בגלל טרשת עורקים מואצת ונזק מיקרו-וסקולרית במוח כולל אטרופיה של המוח ומחלת כלי הדם הקטנים במוח – הצטברות של נזקים אלו תורמת לירידה הקוגניטיבית ולדמנציה. אפשרות שנייה למנגנון, קשורה בתת-זילוף. תיפקוד תקין של מחזור הדם במוח מבטיח הוספת דם מתמידה לרקמת המוח על פני טווח פיזיולוגי של רמות לחץ דם. וויסות עצמי מוחי מופרע ע"י הפרעות נוירו- דגנרטיביות שמסיעות להשפעה האיסכמית של שונות מוגברת על רקמת המוח. גם יל"ד תנוחתי מסייע למנגנון זה. לפיכך, חשיפה כרונית של לחץ דם בלתי תקין לשעון הביולוגי יכולה להוביל לנזק תלוי- היפוטנסיה ברקמת המוח ובמחזור הדם המוחי שמעלה את הסיכון לדמנציה. ממצא נוסף מרה במחקר הנוכחי מראה ששונות משפיעה כנראה על תחומי הזיכרון יותר מאשר על התיפקוד הקוגניטיבי הכללי. אנשים עם הפרעות קשורות-דמנציה מראים ירידה כללית בקוגניציה. אבל מצד שני, זיכרון הוא התחום הכי בולט שמשפיע על הפרעות שקשורות במחלת אלצהיימר.