מטרת המחקר שבוצע במספר מרכזים רפואיים אוניברסיטיים היתה לבדוק האם הגיל הביולוגי יכול לחזות תופעות לוואי בקשישים עם יל"ד ללא כל תלות בגורמי סיכון מסורתיים כולל הגיל הכרונולוגי. בעיבוד הפרוספקטיבי של עוקבה נלקחו נתונים מ – Health and Retirement Study שהיא סקר ארוך-טווח של קשישים בארה"ב שבה נבדק הגיל הביולוגי בזמן איסוף הנתונים והקשר בין הגיל הביולוגי לתמותה, למחלת לב ושבץ מוחי במעקב של 4 שנים. נכללו במעקב 4.442 אנשים. מהם, 2,438 הראו הזדקנות איטית בעוד ש – 2,004 הראו הזדקנות מואצת (גיל ביולוגי מעל גיל כרונולוגי). הגיל החציוני של 2 הקבוצות היה סביב 70. שתי הקבות היו עם פיזור גזטי ואתני דומה בעיקר לבנים שאינם היספנים. לקבוצת ההזדקנות המואצת היתה שיחות גדולה יותר של מחלות כרוניות, רמות נמוכות יותר של השכלה ופחות עושר לעומת קבוצת ההזדקנות האיטית. לאחר תיקנון להבדלים אלו נמצא שזקנה מואצת קשורה בתוצא גבוה יותר שח תמותה, מחלת לב ושבץ מוחי עם יחס סיכון מובהק של 1.62.
Abugroun A, Shah SJ, Fitzmaurice G, et al. The Association Between Accelerated Biological Aging and Cardiovascular Outcomes in Older Adults with Hypertension. Am J Med. 2024 Nov 12. Epub ahead of print.
הערה
שנים אני טוען שכל ההנחיות על אבחנת יל"ד ויעד הורדתו מתייחסות לגיל הכרונולוגי בעוד שבאופן אישי יש חולה בגיל 60 שכפי שהוא נראה ומתפקד מתאים יותר לגיל מבוגר יותר ויש חולי יל"ד בגיל הזקנה שנראים ומתפקדים כמו אדם בגיל צעיר יותר. אמנם, בהנחיות החדשות יש התייחסות לשבריריות אצל קשישים ואנו חייבים לטפל בהם לרוב לפי שיקול דעת. לכן, שמחתי מאד לקרוא שהמחקר הנוכחי מדגיש שגיל ביולוגי מואץ קשור עם תוצאים גרועים והוא עקבי עם מחקרים קודמים ומוסיף לראייה הקיימת שמצביעה את המשמעות הבריאותית של ההזדקנות. בהקשר לכך, יש לציין שב – Controlled Rosuvastatin Multinational Trial in Heart Failure (CORONA) נמצאה קורלציה מובהקת בין אורך הטלומר של הכדוריות הלבנות והתוצאים ה – CV ממצא שמניח, שסמנים ביולוגיים של הזדקנות יכולים להיות טובים יותר מהתועלת הפרוגנוסטית של הגיל הכרונולוגי היות והם בעלי ערך חיזוי לתוצאים ה – CV. בנוסף, במטה אנליזה של 32 מחקרים נמצא שטלומר לויקוציטי קצר יותר קשור בעלייה של 28% בסיכון לתמותה CV גם לאחר תיקנון לגיל הכרונולוגי וגורמי סיכון מסורתיים. ממצאים אלו מיישרים קו עם Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study שמאמת את הקשר בין הזדקנות ביולוגית מואצת והעלייה בסיכון של אירועים CV ממצא, שמחזק את הצורך להבנת את ההשפעות הבריאותיות על הגיל המואץ. ממצאי המחקר תומכים גם שגיל ביולוגי מואץ הוא גם סמן לסיכון לשבץ מוחי אבל למרות שכיחות גדולה של שבץ מוחי בזקנב מואצת ממצאי העיבוד הרב-מישתנים לא הגיעו למובהקות סטטיסטית כנראה בגלל מעקב קצר יחסית. יש לציין שהמחקר בנוסף לממצאים הראשוניים מראה השפעה שלילית מובהקת של גורמים סוציו-אקונומיים על תהליך ההזדקנות בעיקר של השכלה ועושר ממצא, שהמניח שקיימת השפעה שלילית של גורמים אלו על ההזדקנות המואצת. מעניין לחקור גם מהי ההשפעה של הסביבה וההתנהגות על הזקנה המואצת. המגבלות העיקרית של מחקר זה שהיותו תצפיתי לא מאפשר לקבוע סיבתיות.