האם מזון מעובד מאד הוא גורם סיכון ליל"ד?

עורך: פרופ' יודפת
תאריך: 31/12/2016

מטרת המחקר הפרוספקטיבי הספרדי היתה לבדוק את הקשר בין צריכת מזון מעובד מאד והסיכון ליל"ד. בעוקבה נכללו 14,790 בוגרי אוניברסיטה ללא יל"ד בבסיס עם מעקב ממוצע של 9.1 שנים. הם צרכו מזון מעובד מאד בתעשייה (עתיר במלח, שומן כללי, שומן רווי, שומן טרנס, סוכר חופשי עם צפיפות אנרגטית גבוהה ונמוכה בסיבים ומיני קורט – micronutrients). הצריכה הוערכה ע"י שאלונים מתוקפים וכמותיים חלקית עם 136 פריטים. תוך המעקב פיתחו 1,702 מהם יל"ד. משתתפים שהיו בשלישון העליון של צריכת המזון המעובד מאד היו בסיכון יותר גדול לפתח יל"ד (יחס סיכון מתוקנן ומובהק של 1.21) מאשר אלו בשלישון התחתון של הצריכה לאחר תקנון לערפלנים אפשריים.

Mendonça RD, Lopes AC, Pimenta AM, et al. Ultra-processed food consumption and the incidence of hypertension in a Mediterranean cohort: The Seguimiento Universidad de Navarra Project. Am J Hypertens. 2016 Dec 7. [Epub ahead of print]

הערת פרופ' יודפת

החוקרים מעריכים שהקשר בין צריכת מזון מעובד מאד ויל"ד נובע בעיקר מצריכה גדולה של מלח, שומן רווי וסוכר וצריכה בלתי מספקת של סיבים ומיני קורט. משתתפי המחקר צרכו כמות גדולה של מלח, חומצות שומן רוויות, משקאות ממותקים וצריכה מועטה של סיבים, אשלגן, ירקות ,פירות, שמן זית, קטניות עם דביקות נמוכה לתזונה ים תיכונית. מזונות מעובדים מאד מכילים חוץ מכמות גדולה של מלח גם תבלינים, רטבים, אבקת מרק ובשר מעובד. ניתן גם ליחס את העלייה במשקל בצריכת סוג זה של מזון שנמצאה במחקר קודם של החוקרים כגורמת ליל"ד אלא שתקנון להשמנה במחקר הנוכחי הראה שינוי קטן בלבד בתוצאה. לכן סביר, שקיים מנגנון נוסף בקשר בין צריכת מזון מעובד מאד לבין יל"ד שקשור כנראה בסגנון חיים לקוי של צרכני המזון המעובד מאד כמו פעילות גופנית בלתי מספקת, שעות של צפייה בטלוויזיה ועישון. נושא זה לא נבדק במחקר הנוכחי. אני מטיל ספק בתוצאות של מחקרי תזונה שמבוססים על שאלונים בהם כמעט בלתי אפשרי לכמת את כל סוגי המזון בתזונה ותכיפות השימוש בהם. מצד שני, אין ספק שיש לצמצם את צריכת המזון המעובד עד למינימום ולצרוך מזון עתיר בירקות ופירות טריים, סיבים ושמן זית בכבישה קרה ביחד עם פעילות גופנית וללא עישון. קל מאד להמליץ על כך אבל קשה מאד לשכנע את הציבור להימנע מכל הנקניקים, הפסטרמות ומאכלי הבשר המעובדים מאד,  כפי שקשה לשכנעו לצמצם צריכת מאכלים אחרים עתירי שומן טרנס או משקאות עתירי מלח כמו קולה, קינלי או שוופס או לתבל את הצ'יפס בקטשופ.

פורסם בקטגוריה סקירה חודשית , מאת מערכת החברה ליתר לחץ-דם בישראל.

כתיבת תגובה