מטרת המחקר שנערך במספר מרכזים באירופה היתה לבדוק את הקשר הין סוגי תאי השורה הלבנה לבין לחץ הדם תוך שימוש בנתוני אוכלוסיית הביו-בנק הבריטי ושימוש באקראיות מנדליאלית כדי לבדוק איזו מאוכלוסיית הכדוריות הלבנות יכולה להיות קשורה סיבתית ללחץ הדם. נמצאה קורלציה חיובית בין ספירת חמישיות של לימפוציטים, מונוציטים ונויטרופילים עם עלייה בלחץ הסיסטולי, הדיאסטולי ולחץ הפעימה (לדוגמא, ממוצע לחץ הדם הסיסטולי מתוקנן לחמישיה הראשונה לעומת החמישיה החמישית: 140.13 לעומת 141.62 ממ"כ למספר הלימפוציטים, 139.51 לעומת 141.62 ממ"כ למספר המונוציטים ו- 137.96 לעומת 142.71 למספר הלויקוציטים- כולם מובהקים. בשימוש ברב צורניות של נוקלאוטיד בודד (SNP) זוהתה סיבתיות אפשרית של מספר הלימפוציטים ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי (הערכת סיבתיות מובהקת של 0.69 בלחץ הסיסטולי ו – 0.56 בלחץ הדיאסטולי של מ"מ כספית לכל סטיית תקן 1 בעלייה גנטית במספר הלימפוציטים) שהיתה בהתאמה ישירה לממצא התצפיתי. כיוון הפוך נמצא בין מספר המונוציטים והנויטרופילים אבל לא לימפוציטים או בזופילים. בבדיקה בהמשך של מספר הלימפוציטים בהקשר של קורלציה גנטית נמצא קשר חיובי של מספר הלימפוציטים ויחס אלבומין/קריאטינין.
Siedlinski M, Jozefczuk E, Xu X, et al. White Blood Cells and Blood Pressure: A Mendelian Randomization Study. Circulation. 2020 Apr 21;141(16):1307-1317.
הערת פרופ' יודפת
במחקר "חתך" – (cross-sectional) וגנטי נמצאה אפשרות לסיבתיות עם השפעה חיובית עם מספר הלימפוציטים בהקשר ללחץ הדם. המנגנון בו תאי הדם הלבנים ובעיקר הלימפוציטים יכולים לגרום ליל"ד אינו ברור. בנתוני מחקרי חיות מועלת ההשערה שהלימפוציטים מתווכים ע"י תיפקוד וסקולרי מווסת, זרימה סימפתטית ויל"ד וגם ע"י ספיגה מחדש של נתרן ומלח שמטופלים ע"י תאים אנטיגניים. נמצאה גם ראייה שמספר הלימפוציטים משפיע כנראה על הפרשת חלבון בשתן שנמצאה בבדיקת יחס אלבומין/קראטינין. ממצא זה יכול גם להראות שלימפוציטים משפיעים על לחץ הדם דרך הפרשת החלבון אם כי קיימת אפשרות שהלימפוציטים משפיעים על הפרשת החלבון בשתן דרך מסילות בלתי תלויות שכוללות גם לחץ דם שמאפשרות לקבוע סיבתיות. יתרה מכך, התוצאות של עיבודי אקראיות מנדליאלית בכיוון הנגדי יכולות אולי לתמוך בהשפעה סיבתית אפשרית של יל"ד על רמות גבוהות יותר של נויטרופילים, מונוציטים ואאזונופילים אבל לא על לימפוציטים או בזופילים.