מטרת העיבוד לאחר מעשה במחקר STEP (Strategy of Blood Pressure Intervention in the Elderly Hypertensive Patients) היתה לבדוק את השפעת הטיפול הנמרץ להורדת לחץ הדם הסיסטולי והלחץ הדיאסטולי על התוצאים ה – CV. המשתתפים גויסו אקראית לקבוצת טיפול נמרץ (בין 110 לנמוך מ – 130 ממ"כ) ולקבוצה של טיפול סטנדרטי (130 עד נמוך מ – 150 ממ"כ).
נבדקה השפעת הטיפול הנמרץ להורדת לחץ הדם על התוצא המשולב הראשוני (שבץ מוחי, תסמונת כלילית חדה, אי ספיקת לב חדשה, רה-וסקולריזציה כלילית, פרפור פרוזדורים ואירועים לבביים גדולים (שילוב של מרכיבים אישיים של התוצא הראשוני פרט לשבץ מוחי) ועל התמותה מכל סיבה בהתאם ללחץ הדיאסטולי בבסיס של שתי הקטיגוריות כמשתנה רציף. השתתפו בעיבוד 8,259 אנשים בגיל ממוצע של 66.2 מהם 46% גברים.
המשתתפים עם לחץ דיאסטולי היו מבוגרים יותר ועם יותר היסטוריה של מחלה CV, סוכרת ודיסליפידמיה. ממוצע הלחץ הדיאסטולי שהושג בכל רבעון של לחץ זה היה נמוך בקבוצת הטיפול הנמרץ לעומת הטיפול הסטנדרטי. השפעות ההורדה הנמרצת לא השתנו ע"י הלחץ הדיאסטולי הבסיסי כמשתנה רציף או כמשתנה קטיגורי (רבעונים או נמוך מ – 70, מ – 70 עד נמוך מ – 80 ושווה או מעל 80 ממ"כ. כל ערכי P לאינטראקציה מובהקים.
Yang R, Huang R, Zhang L, et al. Influence of Baseline Diastolic Blood Pressure on the Effects of Intensive Blood Pressure Lowering: Results From the STEP Randomized Trial. Hypertension. 2023 Oct 10. Epub ahead of print.
הערה
בעיבוד לאחר מעשה של נתוני מחקר STEP נמצא שהלחץ הדיאסטולי בבסיס אינו משנה את השפעת הורדת הטיפול הסיסטולי הנמרץ בחולי יל"ד. לא נמצאה כל ראייה שלהורדה נמרצת של הלחץ הסיסטולי יש השפעה שלילית בחולים עם רמות דיאסטוליות נמוכות. ממצאים אלו הם בניגוד למספר מחקרים שמצביעים שקיים ערך נמוך של לחץ דיאסטולי שמתחתיו התוצא ה- CV הוא בצורת J ואף בצורת U כמו במחקר ALLHAT שבו נמצא שהורדת הלחץ הדיאסטולי מתחת לרף היתה קשורה באוטם שריר הלב, באי ספיקת הלב ובתמותה מכל סיבה. ממצאים אלו הוסברו בירידה בזילוף הכלילי.
מצד שני, ממצאי עיבוד משני של מחקר SPRINT הראו שההשפעה המועילה של ההורדה הסיסטולית הנמרצת לא השתנתה בהתאם ללחץ הדיאסטולי למרות ירידה מתחת ל – 60 ממ"כ ברבעון התחתון הבסיסי שלו. הקשר של צורת ה – J שדווח במחקרים תצפיתיים קודמים מושפע ממשתנים מתערבים והטיות בבחירה. במספר מחקרים מנדליאלים אקראיים שפורסמו לאחרונה נמצא קשר קווי בין הלחץ הדיאסטולי והאירועים ה – CV שגם הם מספקים ראיות שכמה שמורידים את לחץ הדם כך יותר טוב. ממצאים אלו מעלים את ההנחה שהקשר בין הלחץ הדיאסטולי לסיכון ה – CV מושפע מהמאפיינים הקליניים והמחלות הנלוות (כמן טרשת וקשיות העורקים) שגורמים להתפתחות צורת .J בעיבוד הנוכחי הנצא גם שההיארעות של היפוטנסיה היתה מעט גבוהה יותר בטיפול הנמרץ בהשוואה לסטנדרטי ברבעון התחתון.
חולים אלו היו לרוב מבוגרים יותר עם סבירות גדולה יותר למחלות נלוות שיכולות לתרום ללחץ הסיסטולי הנמוך וליותר אירועים CV. מצד שני, לא נמצאה כל הטרוגניות בהשפעת הטיפול בקרב רבעוני הלחץ הדיאסטולי הבסיסי להיפוטנסיה או לסחרחורת. בהתאמה עם תוצאות מחקר SPRINT נמצא בעיבוד הנוכחי שממוצע הלחץ הדיאסטולי שהושג היה נמוך בכל רבעון דיאסטולי בטיפול הנמרץ מאשר בסטנדרטי.
מגבלות המחקר הן בהיותו עיבוד לאחר מעשה שנערך רק באוכלוסייה סינית בגיל 60-80 שהיו עם סיכון CV נמוך יותר מאשר אלו ב – SPRINT.