• צור קשר
  • מי אנחנו
  • כניסת חברים
  • facebook אתר החברה
אתר החברה ליתר לחץ-דם
אתר החברה ליתר לחץ-דם
The Israeli Society of Hypertension
  • דף הבית
  • חדשות
  • סקירת עיתונות
  • סוגיות ביל"ד
  • מפגשים וכנסים
    • תעוד מפגשים וכנסים
  • הנחיות קליניות
    • הנחיות החברה
    • הנחיות בינלאומית
    • ניירות עמדה
  • מאגרי מידע
    • MAY MEASUREMENT MONTH
    • כלי מידע מקצועיים Medscape
    • מאגר תרופות
    • מחשבונים
      • המרת יחידות
      • BMI
  • מאמרים כחול-לבן
  • קישורים
  • מידע לקהל
  • דף הבית
  • חדשות
  • סקירת עיתונות
  • סוגיות ביל"ד
  • מפגשים וכנסים
    • תעוד מפגשים וכנסים
  • הנחיות קליניות
    • הנחיות החברה
    • הנחיות בינלאומית
    • ניירות עמדה
  • מאגרי מידע
    • MAY MEASUREMENT MONTH
    • כלי מידע מקצועיים Medscape
    • מאגר תרופות
    • מחשבונים
      • המרת יחידות
      • BMI
  • מאמרים כחול-לבן
  • קישורים
  • מידע לקהל
אתר החברה ליתר לחץ-דם
אתר החברה ליתר לחץ-דם
  • דף הבית
  • חדשות
  • סקירת עיתונות
  • סוגיות ביל"ד
  • מפגשים וכנסים
    • תעוד מפגשים וכנסים
  • הנחיות קליניות
    • הנחיות החברה
    • הנחיות בינלאומית
    • ניירות עמדה
  • מאגרי מידע
    • MAY MEASUREMENT MONTH
    • כלי מידע מקצועיים Medscape
    • מאגר תרופות
    • מחשבונים
      • המרת יחידות
      • BMI
  • מאמרים כחול-לבן
  • קישורים
  • מידע לקהל
  • דף הבית
  • חדשות
  • סקירת עיתונות
  • סוגיות ביל"ד
  • מפגשים וכנסים
    • תעוד מפגשים וכנסים
  • הנחיות קליניות
    • הנחיות החברה
    • הנחיות בינלאומית
    • ניירות עמדה
  • מאגרי מידע
    • MAY MEASUREMENT MONTH
    • כלי מידע מקצועיים Medscape
    • מאגר תרופות
    • מחשבונים
      • המרת יחידות
      • BMI
  • מאמרים כחול-לבן
  • קישורים
  • מידע לקהל
ראשי » סקירה » האם שילוב של אלכוהול וסלט עתיר מלח ורטבים הוא חזאי לסיכון גבוה מאד להתפתחות של יל"ד?

האם שילוב של אלכוהול וסלט עתיר מלח ורטבים הוא חזאי לסיכון גבוה מאד להתפתחות של יל"ד?

מפרסם: פרופ' יודפת

מטרת המחקר היתה לבדוק את הקשר בין חמישה דפוסי תזונה בקרב משתתפי מחקר  REGARD (REasons for Geographic and Racial Differences in Stroke)  עם הבדלים גיאוגרפיים ואתניים בשיעורי השבץ המוחי. במחקר נכללו משתתפים שלא סבלו מיל"ד בתחילת המחקר (לחץ דם נמוך מ – 130/80 ממ"כ) (או ללא שימוש בתרופות להורדת לחץ הדם) ועברו הערכה בתחילת המחקר ובמעקב. דפוסי המחקר נאספו ע"י שאלוני תדירות צריכת המזון, מידת הדבקות לתזונה שחולקה לרבעה רבעונים. בעיבודים השונים  רובדו המשתתפים ם לפי מגדר וגזע. נמצא שרק 1.439 (42%) שהתאימו לקריטריונים של ההכללה פיתחו יל"ד. משתתפים שדבקו במידה רבה בדפוס התזונתי של אלכוהול/סלט היו בסיכון מוגבר ומובהק להתפתחות של יל"ד (יחס סיכון של 1.12). קשר זה נשאר מובהק בקרב נשים לבנות לאחר בדיקת צריכת אלכוהול  (יחס סיכון של 1.27). לא נמצא כל קשר מובהק בשאר דפוסי המחקר כולל מגדר וגזע. בעיבדי רגישות נמצא שרק 2.295 מתוך 6,582 משתתפים (34.9%) פיתחו יל"ד.

Morton KF, Scheinuk JE, Bowman S, et al. Association between dietary patterns and incident hypertension in REGARDS (REasons for Geographic And Regional Differences in Stroke) participants. Am J Hypertens. 2025 Apr 29. Epub ahead of print.

הערה

תזונה עשירה בשומנים רוויים, מזונות מעובדים וממתקים קשורה בשיעורי תחלואה, תמותה ונטל מחלות כרוניות. דפוס התזונה הדרומי שנמצא באחד המחקרים כלל עומסי גורמים גבוהים של מזונות מטוגנים (0.56), איברים פנימיים (0.47), בשרים מעובדים (0.45) ומשקאות ממותקים (0.37). תוצאות המחקר הנוכחי ממצאים מראים שמשתתפים שדבקו במיוחד בדפוס התזונה הדרומי היו בסיכון מוגבר משמעותית ליתר לחץ דם. כמו כן, גברים שחורים שהקפידו על דפוס תזונה זה היו בסיכון גבוה יותר לפתח יתר לחץ דם לעומת גברים שחורים עם היענות נמוכה. עיבוד לפי קבוצות מחזק את הקשר הידוע בין דפוס התזונה הדרומי להתפתחות יתר לחץ דם, אבל לא ניתן לשלול שהקשר מוסבר גם ברקע סוציו-אקונומי נמוך, הרגלי חיים לא בריאים ותחלואה נלווית. משתתפים עם היענות גבוהה לדפוס תזונה מבוסס על צמחים נטו גם לשלב קבוצות מזון אחרות בהרגלי התזונה הכלליים שלהם. בנוסף, משתתפים אלו היו בעלי סבירות גבוהה יותר לעסוק בפעילות גופנית, היו עשירים יותר ובעלי סיכון נמוך יותר להשמנת יתר או דיסליפידמיה (הפרעה ברמות השומנים בדם), דבר שתומך במחקרים קודמים המראים כי מעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר קשור לדפוסי תזונה בריאים יותר. במחקר הנוכחי לא נמצאה ירידה מובהקת בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם בקרב משתתפים עם היענות גבוהה לדפוס תזונה מבוסס על צמחים. הסבר אפשרי הוא שקבוצת מזון פועלת בהתאם לתדירות הצריכה שלה. ממצא זה לא אומר שקבוצת המזון היא בלעדית לדפוס מסוים. לדוגמה, אדם יכול להיות בעל היענות גבוהה לדפוס מבוסס-צמחים ועדיין לכלול מזון מטוגן בתזונתו הכללית. סביר להניח שאנשים שדבקו במיוחד בדפוס התזונה מבוסס הצמחים שילבו גם קבוצות מזון אחרות בהרגלי התזונה שלהם. בנוסף, משתתפים עם היענות גבוהה לדפוס תזונה זה נטו גם להיות פעילים גופנית יותר, עשירים יותר, ובעלי סיכון נמוך יותר להשמנת יתר או דיסליפידמיה – ממצאים התומכים במחקרים קודמים שמצאו קשר בין מעמד סוציו-אקונומי גבוה לבין דפוסי תזונה בריאים יותר. מעניין לציין כי כאשר עיבוד הנתונים בוצע לפי ההגדרה של יתר לחץ דם לפי JNC-7 — הגדרה שכיום מקבילה לשלב 2 של יתר לחץ דם לפי הנחיות ACC/AHA מ-2017 — נמצאה ירידה בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם בקרב המשתתפים עם ההיענות הגבוהה ביותר לדפוס תזונה מבוסס על צמחים. ממצא זה מראה שדפוס תזונה מבוסס על צמחים עשוי לתרום לירידות מתונות בלחץ הדם, אם כי ייתכן שהקשר מוסבר על ידי המעמד הסוציו-אקונומי הגבוה יותר ושיעור נמוך יותר של מחלות נלוות בקבוצה זו. המגבלה העירית של מחקר זה נמצא שנשים שחורות , דיווחו על צריכת אלכוהול נמוכה מאוד, דבר שעשוי היה להטות את התוצאות.

לנוסח המלא

השארת תגובה

ביטול

חייבים להתחבר כדי להגיב.

מידע נוסף
  • כניסת חברים
  • מי אנחנו
  • חזון החברה
  • תקנון
  • כיצד מצטרפים?
  • צור קשר
  • ארכיון
 
 
פייסבוק אתר החברה

החברות נותנות החסות:

  • עדכונים מהתעשייה
  • צור קשר
  • תנאי שימוש
  • ארכיון – Archive
מופעל על ידי E-MED.CO.IL
© החברה ליתר לחץ -דם בישראל | כל הזכויות שמורות
גלילה לראש העמוד